A la Recherche du Temps Perdu

19.05.2022–19.05.2022

Start: 19:30
entry: 20€
Reply info@francismaerefinearts.be

evening with BART STOUTEN

Marcel Proust en de verstrengeling van thema’s in zijn meesterwerk, A la Recherche du Temps Perdu.
Bart Stouten in een verbindende causerie over personages, liefde, kunst, snobisme en tijd begeleid door Frederik Martens op piano.

Aan het einde van zijn monumentale roman struikelt de verteller over de straatstenen op de binnenplaats van het herenhuis van de hertog en hertogin van Guermantes. In een geval van wat Proust 'onvrijwillige herinnering' noemde, wordt hij vervoerd naar de Basiliek van San Marco in Venetië. De ervaring is vergelijkbaar met de veel eerdere flashback naar zijn kindertijd, veroorzaakt door de smaak van een kleine cake genaamd een Madeleine gedoopt in thee. ‘Alle onrust over de toekomst, alle intellectuele twijfel over de realiteit van mijn literaire vaardigheden, of zelfs de realiteit van de literatuur, werden als door een betovering opgetild', schreef Proust. Zijn verteller – Proust zelf – had zijn roeping als schrijver gevonden. Hoe die ontdekking verweven is met de schepping van zijn personages, met zijn kijk op liefde en kunst en snobisme en, allerbelangrijkst, het thema van de tijd, zal Bart Stouten ons tijdens een uur lange lezing openbaren. Prousts oeuvre heeft hem de das omgedaan, maar zijn kunst zegeviert een eeuw na zijn verscheiden!
Frederik Martens begeleidt Bart Stouten met zijn geliefkoosde muziek uit de tijd van Marcel Proust: Ravel, Debussy, ea. Hij is gefascineerd door de muziek van het fin de siècle, met zijn diverse post-romantische stromingen, en hij verdiept zich in de poëzie, kleurenpalet en bijzondere sfeer van die tijd. Zijn rechtsnarige Erard piano uit 1898, een instrument identiek aan de piano uit de werkkamer van Maurice Ravel in Montfort l’Amaury, ademt de authentieke sfeer van het einde van de negentiende eeuw. De piano heeft een klankkleur die verloren is gegaan op de moderne kruissnarige piano’s.

Archive